19 Rujan 2012
Kategorija
Press Info
Komentari: 0

Business.hr: 200 milijuna kuna za najkvalitetniji podatkovni centar u regiji

Glavni je cilj podatkovnih centara osigurati korisnicima maksimalnu sigurnost i dostupnost podataka, uz optimiziran trošak električne energije i ljudskog kapitala koji će te sustave održavati. Usluge podatkovnih centara prije svega su namijenjene financijskom, korporativnom i javnom sektoru te ostalim manjim klijentima. U Hrvatskoj postoji nekoliko podatkovnih centara, a tvrtka Podatkovni centar Križ specifična je po visokoj razini kvalitete.

Temeljni cilj im je stvoriti nove vrijednosti za svoje klijente u području pružanja specijaliziranih usluga podatkovnih centara, ne samo gradnjom i održavanjem visokoučinkovitih i sigurnih podatkovnih centara, već i u dijelu upravljanja ICT procesima i outsourcingom ICT usluga. Njihov podatkovni centar nalazi se na dvije lokacije. Prvi je u Jastrebarskom – poslovna zona Jalševac, a drugi u Križu – poslovna zona Križ. Tvrtka je počela intenzivno pripremati projekt i ostvarivati ga 2009. godine, a njegova vrijednost iznosi 200 milijuna kuna.
Specifičnost tog tipa poslovanja jest to što su građevinski radovi malen dio investicije, a skupa je oprema koja održava podatkovni centar.

Tvrtka će pomoći domaćim institucijama da poštuju interne ili regulatorne odluke o kvaliteti i sigurnosti pohranjenih podataka. Svakako to želimo postići i s institucijama iz okolnih zemalja. Razvijenim zemljama zapadne Europe zanimljivi smo zbog nižeg troška radne snage i električne energije nego što je to u njihovim zemljama. Osiguravanjem dobrih i jakih međunarodnih internetskih linkova omogućujemo potencijalnim kli-jentima istu razinu usluge kao što imaju u svojim zemljama po nižim troškovima u slučaju kolokacije opreme u Jastrebarsko ili Križ

Krešo Troha, član Uprave Podatkovnog centra Križ

U podatkovni centar u Jastrebarskom do sada je investirano 40 milijuna kuna i komercijalno otvorenje očekuje se u drugoj polovini listopada. Završni detalji investicije u podatkovni centar Križ u finalnoj su fazi i očekuje se realizacija prije kraja godine. Bitno ja napomenuti da je podatkovni centar u Jastrebarskom Tier 3 kvalitete na skali od 1 do 4, gdje je četiri najkvalitetniji stupanj koji podatkovni centar može postići, a podatkovni centar u Križu bit će Tier 4 kvalitete, odnosno najviše kvalitete.

Tvrtka Podatkovni centar Križ bit će jedan od samo nekoliko najkvalitetnijih podatkovnih centara u jugoistočnoj Europi. Među konkurentima postoje i veći i manji podatkovni centri, ali u regiji koju tvrtka Podatkovni centar Križ planira komercijalno obrađivati samo je 10-ak podatkovnih centara Tier 3 razine kvalitete. Primjerice, samo šire područje Berlina ima 55 podatkovnih centara raznih stupnjeva kvalitete. Što se tiče budućeg podatkovnog centra u Križu, koji će biti Tier 4 razine kvalitete, samo je nekoliko takvih podatkovnih centara u cijeloj Europi.

Našim podatkovnim centrima zahvaćamo tržište Hrvatske, ali i okolnih zemalja koje nemaju izgrađene podatkovne centre Tier 3 razine niti ih imaju u planu graditi u sljedećih nekoliko godina. S druge strane, domaća i međunarodna regulatorna tijela svake godine pomalo pooštravaju kriterije za sigurnosnu pohranu podataka u kvalitetne centre. Tako naši podatkovni centri imaju osigurano tržište

rekao je Troha i dodao kako je povrat investicije prema poslovnom planu u roku koji ne prelazi 10 godina, ovisno o mogućim razrađenim scenarijima.

Mijo Žarko (business.hr)