22 Studeni 2012
Kategorija
Press Info
Komentari: Comments Off

U Jastrebarskom otvoren prvi Podatkovni centar Križ

U poduzetničkoj zoni Jalševac smještenoj 30-ak km od Zagreba, svečano je otvoren prvi Podatkovni centar Križ u ovoj regiji. Riječ je o visokokvalitetnom centru koji će brojnim tvrtkama i institucijama omogućiti brzu i sigurnu pohranu podataka uz poštivanje međunarodnih standarda, a treba naglasiti kako takav centar pored novootvorenog u Jastrebarskom trenutno ne postoji u našoj regiji. Prema riječima brojnih uglednika i gospodarstvenika na otvaranju, ovaj podatkovni centar je izvozni proizvod najnovije tehnologije što potvrđuje i podatak kako je do sada u Jastrebarsko putem ovog projekta investirano 40 milijuna kuna.

“Podatkovni centar Jastrebarsko je multifunkcionalni centar visoke tehnologije koji pruža iznimno visok stupanj sigurnosti korisnicima te prvi kompletni “Business Continuity” i “Disaster Recovery” data centar u regiji, usklađen s najvišim kvalitativnim, sigurnosnim i regulatornim certifikatima. Centar je jedini te vrste na prostoru od Austrije do Bugarske, tako da smo uvjereni kako će njegove usluge koristiti državna tijela, ali i banke, osiguravajuća te velika trgovačka društva i ostale tvrtke“, rekao je Gordan Maras, ministar poduzetništva Republike Hrvatske.

Treba istaknuti kako je podatkovni centar Jastrebarsko projektiran, sagrađen i opremljen u skladu s najvišim propisima Uptime Instituea (glavnog međunarodnog centra  za propisivanje kvalitete data centara kroz TIER standardizaciju), a trenutno zadovoljava TIER 3 standard. Na to je posebno ponosan Krešo Toha, predsjednik uprave Podatkovni centar Križ.

“Vrlo smo ponosni na izgradnju Podatkovnog centra Jastrebarsko, jer je to nova vrijednost hrvatskog gospodarstva, proizvod koji je konkurentan kako u regiji tako i šire. Hrvatska ima vrsne informatičke stručnjake koji mogu znanjem i  kompetencijama parirati bilo kome u svijetu i uvjereni smo da će se isplativost ovog projekta pokazati vrlo brzo.  U tom smislu brojni kontakti s potencijalnim klijentima su već ostvareni i u vrlo kratkom roku prvi projekti s međunarodno poznatim tvrtkama će biti realizirani“

S realizacijom ove investicije, Hrvatska se smjestila na mapu malobrojnih zemalja s visokokvalitetnim podatkovnim centrima koji tvrtkama i institucijama omogućavaju da pohranjuju i čuvaju podatke na kvalitetnom i sigurnom mjestu. U Jastrebarsko će se i dalje investirati, no ovaj projekt vjerojatno će biti poticaj i za druge investitore u ovoj regiji i šire.

Izvor: www.zimo.co