30 Studeni 2012
Kategorija
Press Info
Komentari: 0

U Podatkovni centar Jastrebarsko uloženo 40 milijuna kuna

Realizacija projekta Podatkovni centar Jastrebarsko počela je tijekom 2011. godine kada je potpisan sporazum o strateškom ulaganju s domaćim investicijskim fondom Nexus FGS.

Prvi Podatkovni centar Križ svečano je otvoren u poduzetničkoj zoni Jalševac, svega 30-ak kilometara od Zagreba, čime se Hrvatska smjestila na mapu malobrojnih zemalja s visokokvalitetnim podatkovnim centrima koji tvrtkama i institucijama omogućavaju da pohranjuju i čuvaju podatke na kvalitetnom i sigurnom mjestu u skladu s međunarodnim standardima, priopćeno je iz Podatkovnog centar Križ.

Sličan podatkovni centar trenutno ne postoji u regiji, a  riječ je o izuzetno izvoznom proizvodu najnovije tehnologije, kako u regiju, tako i u zemlje Europske unije zbog manjeg troška radne snage i električne energije. Investicija u podatkovni centar Jastrebarsko u ovoj fazi iznosi 40 milijuna kuna, a Podatkovni centar Križ nastavlja s investicijskim ciklusom kako u Jastrebarskom, tako i u budućem podatkovnom centru u gradu Križu, koji će biti još veći i više kvalitativne razine, najavljuje se u priopćenju.

Prema međunarodnim standardima najkvalitetniji podatkovni centar u Hrvatskoj otvoren je uz prisustvo ministra poduzetništva Gordana Marasa te ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića, ali i predstavnika najvećih regionalni i nacionalnih kompanija te najvažnijih državnih institucija čime je jasno iskazana gospodarska vrijednost projekta koji će sigurno kreirati nova radna mjesta za visokostručne djelatnike.

„Podatkovni centar Jastrebarsko je multifunkcionalni centar visoke tehnologije koji pruža iznimno visok stupanj sigurnosti korisnicima te prvi kompletni “Business Continuity” i “Disaster Recovery” data centar u regiji, usklađen s najvišim kvalitativnim, sigurnosnim i regulatornim certifikatima. Centar je jedini te vrste na prostoru od Austrije do Bugarske, tako da smo uvjereni kako će njegove usluge koristiti državna tijela, ali i banke, osiguravajuća te velika trgovačka društva i ostale tvrtke“, rekao je Gordan Maras, ministar poduzetništva RH.

„Vrlo smo ponosni na izgradnju Podatkovnog centra Jastrebarsko, jer je to nova vrijednost hrvatskog gospodarstva, proizvod koji je konkurentan kako u regiji tako i šire. Hrvatska ima vrsne informatičke stručnjake koji mogu znanjem i  kompetencijama parirati bilo kome u svijetu i uvjereni smo da će se isplativost ovog projekta pokazati vrlo brzo.  U tom smislu brojni kontakti s potencijalnim klijentima su već ostvareni i u vrlo kratkom roku prvi projekti s međunarodno poznatim tvrtkama će biti realizirani“, istaknuo je Krešo Troha, predsjednik uprave Podatkovni centar Križ.

Podatkovni centar Jastrebarsko projektiran je, sagrađen i opremljen u skladu s najvišim propisima Uptime Institue-a (glavnog međunarodnog centra  za propisivanje kvalitete data centara kroz TIER standardizaciju), a trenutno zadovoljava TIER 3 standard. Grad Jastrebarsko kao lokacija izabran je jer se nalazi u znatno slabijem potresnom području u odnosu na Zagreb, nema opasnosti od poplava ali je ujedno dovoljno blizu za potrebe smanjenja latencije u protoku podataka.

Realizacija projekta Podatkovni centar Jastrebarsko počela je tijekom 2011. godine kada je potpisan sporazum o strateškom ulaganju s domaćim investicijskim fondom Nexus FGS te su tako stvoreni preduvjeti da se početkom 2012. godine krene s gradnjom prvog Podatkovni centar Križ centra.

„Investicija u Podatkovni centar Križ d.o.o. jest primjer kako i u zahtjevnim vremenima može postojati kritična masa  poduzetničke energije, vizije i kapitala koja omogućava stvaranje novih vrijednosti na hrvatskom tržištu. Fond Nexus FGS je osigurao značajna sredstva za realizaciju ovog tehnološki zahtjevnog poduhvata jer se radi o izgradnji moderne i tehnološki najnaprednije infrastrukture ove vrste ne samo u Republici Hrvatskoj već i u bližem okruženju, a za kojom postoji potražnja koja će u budućnosti samo rasti. Istovremeno, ova infrastruktura je nužni preduvjet za kreiranje kako mnogih drugih razvojnih inicijativa tako i ponudu novih, modernih informatičkih proizvoda i usluga na tržištu te je u suštini digitalni autoput kojim se gospodarski subjekti s ovih područja povezuju sa svijetom. Uvjereni smo kako i ovaj primjer jasno pokazuje da na domaćem tržištu postoji snažna potreba za kapitalom ove vrste koji je u stanju, u kombinaciji s kvalitetnim poduzetničkim idejama i inicijativama, uspješno realizirati i najkompleksnije projekte. Konačno, namjera nam je nastaviti investiranje u ovom sektoru, ali i u drugim industrijama koje mogu kreirati novu ili dodanu vrijednost, te odgovarajući povrat na uloženi kapital“, zaključio je Marko Lesić, predsjednik uprave Nexus FGS.