24 Rujan 2012
Kategorija
Press Info
Komentari: 0

www.privredni.hr: IT oprema u sigurnim rukama

 Sigurnost podataka postaje izuzetno važan segment svakodnevice.

Krešo Troha

Tvrtka Podatkovni centar Križ od 2009. godine razvija projekte podatkovnih centara u Jastrebarskom i Križu. Riječ je o centrima u koje one institucije koje si ne mogu priuštiti gubitak ili nedostupnost informacija smještaju svoju IT opremu. Najčešće su to poslužitelji i diskovi na kojima se nalaze razne aplikacije i baze podataka od ključne važnosti za poslovanje tih institucija. Većina njih čuva podatke na dvije lokacije – primarnoj i sekundarnoj.

U slučaju bilo kakve havarije na jednoj, druga lokacija preuzima funkciju primarne i služi za normalan nastavak poslovanja. I lokacije za izgradnju podatkovnih centara Jastrebarsko i Križ pomno su birane kako bi se nalazile na što manje trusnom području, pa je time manja i mogućnost potresa. Uz to, na tim lokacijama gotovo da nema rijeka, pa klijenti tvrtke Podatkovni centar Križ mogu mirno spavati, bez straha da će im vrijedni podaci biti uništeni u poplavi. Podatkovni centri ove tvrtke, može se reći, prva su greenfield investicija te vrste u Hrvatskoj kojom se domaćem i širem regionalnom tržištu osigurava kvalitetan smještaj informatičke opreme. Domaći kapital Usluge tih podatkovnih centara ponajprije su namijenjene financijskom sektoru, dakle, bankama i osiguravateljskim kućama, potom korporativnom i javnom sektoru te ostalim klijentima kao što su mala i srednja poduzeća.

Vrijednost realizacije oba projekta iznosi 200 milijuna kuna, a radi se o isključivo domaćem kapitalu. Prvi podatkovni centar u Jastrebarskom, koji će biti pušten u komercijalni rad do kraja listopada, služit će korisnicima kao primarna i sekundarna lokacija. Nakon puštanja u rad prvog podatkovnog centra u Jastrebarskom, sljedeće godine počinje izgradnja i opremanje druge lokacije – one u Križu. Predsjednik Uprave Podatkovni centar Križ Krešo Troha ističe kako je prva faza razvoja podatkovnog centra u Jastrebarskom stajala oko 40 milijuna kuna.

S tom prvom fazom zgrada je u potpunosti opremljena kako bi mogla primiti korisnike koji zahtijevaju stroge međunarodno propisane kriterije sigurnosti i kvalitete

, kaže. U proces razvoja projekta oba podatkovna centra bila je uključena nekolicina domaćih stručnjaka koji su u svakoj fazi razvoja angažirali niz hrvatskih tvrtki. “Važno je napomenuti da je riječ o domaćim stručnjacima s višegodišnjim iskustvom u praktičnom praćenju međunarodno popisanih kriterija za očekivanu razinu kvalitete pojedinog podatkovnog centra. Znači, domaći stručnjaci koji su razvijali podatkovne centre na osnovi standardizacije i certifikacije globalno priznatih institucija koje jasno propisuju pravila kako gradnje, tako i organizacije rada podatkovnih centara”, objašnjava Troha koji je ujedno i inicijator ovog projekta. Ideja za razvoj projekata u Jastrebarskom i Križu iznikla je iz činjenice da je europsko, a posebice američko tržište usluge smještaja opreme u specijalizirane podatkovne centre gotovo u potpunosti zasićeno te da se jugoistok Europe po tom pitanju smatra prilično nerazvijenim. Perspektivno tržište Stoga se ova investicija može smatrati ulaskom na tržište koje će se tek razvijati.

“Na taj način se može zauzeti osjetan postotak tržišnog udjela prije neminovnog ulaska stranih investitora. Ovaj projekt sa svojim portfeljom usluga je ujedno i vrlo izgledan izvozni proizvod, kako u regiju, tako i u zemlje Europske unije zbog manjeg troška radne snage i električne energije”, napominje Troha dodavši kako u Hrvatskoj postoji čitav niz podatkovnih centara, ali nižeg stupnja kvalitete. Proces pristupanja EU, nastavlja Troha, donosi nove regulatorne obveze svih onih kojima su podaci od iznimne važnosti, tu se primarno misli na banke i osiguravateljske kuće, te u nekoj mjeri tijela državne uprave. Osim toga, velike međunarodne korporacije su sklone pratiti tu proceduru i u svojim internim aktima.

Sigurnost podataka postaje izuzetno važan segment svakodnevice, i to globalno. A na naše poslovanje primarni utjecaj će imati upravo ti globalni trendovi

Boris Odorčić
odorcic@privredni.hr