Tvrtka Podatkovni centar Križ, osnovana je s ciljem da gradi, održava i upravlja visokokvalitetnim podatkovnim centrima prema najvišim svjetskim standardima.

U tom kontekstu pokrenuta su dva projekta izgradnje podatkovnih centara na sljedećim lokacijama:

I. Podatkovni centar Jastrebarsko – poslovna zona Jalševac

 1. Ukupne kvadrature predviđene za smještaj IT opreme 1.300 m2
 2. SLA dostupnost (Tier3) od 99,982%
 3. Udaljenost od Zagreba 35 kilometara i smještaj na različitom potresnom području u odnosu na Zagreb
 4. Carrier neutral podatkovni centar optikom povezan s dva čvorišta u Zagrebu i vezom na CIX, VIX i BIX
 5. Lokacija ima izvrsnu prometnu povezanost sa Zagrebom
 6. Operativno u funkciji od studenog 2012. godine

II. Podatkovni centar Križ – poslovna zona Križ (Plan to build until 2016)

 1. Ukupne kvadrature predviđene za smještaj IT opreme 1.600 m2
 2. SLA dostupnost (Tier4) od 99,995%
 3. Udaljenost od Zagreba 50 kilometara i smještaj na različitom potresnom području u odnosu na Zagreb
 4. Carrier neutral podatkovni centar optikom povezan s dva čvorišta u Zagrebu i vezom na CIX, VIX i BIX
 5. Lokacija ima izvrsnu prometnu povezanost sa Zagrebom

Obje lokacije su građene na način da zadovoljavaju najstrože međunarodne sigurnosne, kvalitativne i regulatorne standarde. Osim toga, obje lokacije su primarno predviđene kao lokacija za oporavka od havarije (Disaster Recovery). U skladu s time postoji i uredski prostor za sve korisnike podatkovnih centara koji će se koristiti kao centar za nastavak poslovanja (tzv. Business Continuity).

Podatkovni centri smješteni su u drugoj potresnoj zoni u odnosu na Zagreb, odlično su prometno povezan, raspoloživost nekoliko svjetlovodnih trasa i moguća je sinkronizacija podataka u realnom vremenu. Kompleksi se sastoje od dva dijela. Jedan je sam podatkovni centar u kojem se nalaze prostorije za smještaj informatičke opreme i taj dio je visoko štićen fizičkom i tehničkom zaštitom. Drugi dio je poslovna zgrada u kojoj se nalaze opremljena radna mjesta gdje korisnici mogu nastaviti sa poslovanjem u slučaju havarije na njihovim primarnim lokacijama. Obje lokacije su predviđene da služe kao Disaster Recovery lokacije i da zadovoljavaju ili premašuju očekivanja u skladu sa standardima koje propisuje HNB i HANFA.

Poslovni model počiva na pretprodaji etažiranog prostora samih sistemskih soba, najmu kvadrata za manje kapacitete ili za one tvrtke koje ne žele investirati velika sredstva u gradnju svojih podatkovnih centara, te zakupu fizičkih ili virtualnih poslužitelja.

 • Podatkovni centar (lokacija Križ) s mogućnošću otkupa etažiranog prostora data centra u vlasništvo.
 • Prvi podatkovni centri u Republici Hrvatskoj koji se nalaze na dovoljnoj udaljenosti od Zagreba da su dio drugog potresnog područja, a da su dovoljno blizu kako bi se smanjio efekt latencije prijenosa podataka.  Osim toga, niti jedan podatkovni centar se ne nalazi u gradskom središtu. Pomno je odabrana mikro lokacija gdje se vodilo računa o prometnoj povezanosti, telekomunikacijskoj mreži, vojno-strateški nevažnoj lokaciji, te o mogućnosti spajanja na dva različita kraka elektro-distribucijskog i telekomunikacijskog sustava.
 • Podatkovni centri koji su u potpunosti projektirani da pruže uslugu data centra vrhunske kvalitete prema svim međunarodno priznatim standardima, a svaki kompleks je zamišljen kao centar za nastavak poslovanja (Business Continuity Centar). U sklopu kompleksa nalaze se uredi i opremljena radna mjesta na kojima korisnici mogu nastaviti s poslovanjem u slučaju havarije na njihovim primarnim lokacijama.
 • Radi se o podatkovnim centrima najveće gustoće (kW/m2) u odnosu na sve ostale podatkovne centre u regiji. Iskoristivost kupljenog ili unajmljenog kvadratnog metra je najmanje 60% veća od najbližeg konkurenta.
 • Podatkovni centar Križ svoje cjenovne razrede dizajnira po modelima koji pokazuju maksimalnu fleksibilnost i mogućnost prilagodbe potrebama klijenta. Razlog tome su i modularno projektirani podatkovni centri. Modularnost značajno smanjuje troškove održavanja i trenutne investicije.
 • Podatkovni centar Križ ima razrađen sustav obračuna troškova prema realnoj potrošnji koje korisnik može pratiti u realnom vremenu.